Introducere      
Documente      

Documente locale
Hotărâri
Declaraţii avere
Declaraţii interese
Formulare


Click for Tulcea, Romania Forecast

 

 

Copyright ® 2018
Toate drepturile rezervate

 


 

Actualizat la data: 13 septembrie 2018

     

RESURSE NATURALE GENERALE

Resursele de subsol

In culmea Priopcea, in raza comunei Turcoaia, la 56 km est de Dunare, se gasesc cuartite care alterneaza cu sisturi filitoase. Versantul vestic al Dealului Priopcea este constituit din seria filitelor cenusii si a calcarelor. Cuartitele au fost exploatate in carierele Piatra Raioasa, Dealul Raioasa si Varful Priopcea. Domenii de utilizare a acestor resurse constituite in primul rand de acelea pentru care s-a facut valorificarea rocii extrase in cariera: piatra sparta pentru balastarea cailor ferate si pentru intretinerea drumurilor. Pot fi valorificate si ca materie prima pentru caramizi refractare si substante abrazive. Resursele din zona sunt foarte mari iar rezervele confirmate in zonele limitrofe carierelor, cu posibilitati de extindere prin explorare geologica sunt considerabile.

Substanta minerala reprezentativa pentru comuna Turcoaia este granitul. Culmile lacobdeal si Dealul lui Manole, din apropierea localitatii Turcoaia, sunt alcatuite dintr-o gama variata de roci magmatice. Rocile magmatice amintite s-au exploatat in mai multe cariere, dintre care activa a ramas Cariera Iacobdeal, care prezinta inca rezerve mari. Granitele din comuna Turcoaia se utilizeaza sub forma de piatra bruta, sparta si cioplita pentru amenajarea si intretinerea drumurilor si cailor ferate, precum si in constructii. Avand insusiri decorative, pot fi luate in considerare si ca materiale ornamentale pentru placi lustruite, dale pentru pardoseli etc. Rezervele sunt destul de mari si conditiile de exploatare favorabile.

Dealul Iglicioara Mare, situat la 1 km vest de Turcoaia, este constituit din riolite (porfire cuartifere). Resursele estimate sunt foarte mari iar rezervele calculate in urna cercetarii cu foraje sunt mari. Zacamantul prezinta conditii avantajoase de exploatare.

Exploatarile de substante minerale solide

In imprejurimile localitatii Turcoaia s-au extras in cariera riolit (porfir cuartifer) si diferite varietati de granit. Riolitul s-a exploatat intr-o cariera din Dealul lui Manole, amplasata la sud-est de satul Turcoaia si la sud de Muntele Iacobdeal. Riolitul si granitul s-au folosit sub forma de piatra bruta si piatra sparta pentru intretinerea drumurilor, in plus, riolitul negricios a fost intrebuintat si ca pavele, caluputi si borduri. Tot riolit se gaseste si in Dealul Iglicioara, situat langa localitatea Turcoaia. Aici roca se exploateaza intr-o cariera cu doua fronturi dispuse NE-SV si se utilizeaza ca piatra sparta pentru intretinerea drumurilor. Actual, acest material se mai extrage si din Cariera Dealul Iglicioara II.

In Cariera Iacobdeal (deschisa inca din anul 1880, una dintre cele mai mari din tara), amplasata in partea de est a muntelui, la 2 km de soseaua Cerna-Macin, s-a extras un granit cu riebeckit si egirin, de culoare cenusie, cu nuante roz si pete negre sau albastre verzui, cu granulatie de la fina la pegmatoida (0,8 cm). S-a valorificat sub forma de pavaje (calupuri, pavele, butise), piatra sparta, blocuri brute sau semi-cioplite pentru fundatii sau lucrari ingineresti, ca savura (pentru betoane de rezistenta mare. Exploatarea este mecanizata iar transportul se face pana la Dunare (Gura Armanului) pe plan inclinat si cale ferata ingusta.

In cariera Fantana lui Manole, aflata in versantul de vest al Muntelui Iacobdeal (la 1,5 km de Dunare, cu trei fronturi de lucru) si in cariera Valea cu Plopi (la 0,3 km nord-est de prima), s-a extras un granit aplitic (cu riebeckit si egirin, cenusiu-deschis pana la roz, mai putin fisurat decat cel de la Iacobdeal), granofir, granit cu riebekit, granit cu egirin. Coperta avea grosimi de 1-4 m si era alcatuita din depozite loessoide si argile deluviale. S-a folosit pentru intretinerea drumurilor si constructia soselelor. In prezent rezervele sunt epuizate.

In Dealul lui Manole au fost active carierele Capriel si Coltii Babei, astazi inchise.

Cuartite au fost exploatate in Dealul Priopcea, la 5-6 km est de Dunare, in carierele Piatra Raioasa, Dealul Raioasa si Virful Priopcea. Cariera Piatra Raioasa prezinta conditii de exploatare dificile, datorita alternantei benzilor de cuartite cu pachetele de sisturi filitoase. Cuartitul extras din cariere s-a valorificat ca piatra sparta pentru balastarea cailor ferate si pentru intretinerea drumurilor.
Administraţie      
Localitate      
Link-uri      

Consiliul judeţean
Prefectura
Parlament
Guvernul României Preşedinţie